Debbie

Každé lidské dítě se musí učit poznávat vesmír znova. Každé štěně nese v sobě celý vesmír. Lidé zvěčňují svou moudrost - ukládají ji v muzeích, v knihovnách, odborníci se jí učí. Psí moudrost je v jejich krvi a kostech.

Malá psí kuchařka



Malá psí kuchařka

Ingredience:

uvedené níže


Příprava:



Odvažování :



1 rovná kávová lžička:

rýže - 3g , drobné těstoviny - 3g ovesné vločky - 2g

1 vrchovatá kávová lžička:

rýže - 6g , drobné těstoviny - 4g ovesné vločky - 4g

1 rovná polévková lžíce:

rýže - 8g, drobné těstoviny - 7g ovesné vločky - 5g

1 vrchovatá polévková lžíce:

rýže-12g, drobné těstoviny -10g, ovesné vločky - 10g



Týdenní jídelníček



pátek - hovězí maso, rýže, zelenina (recept č.1)

Vaříme dvojnásobnou dávku masa.Budeme potřebovat čistý

vývar v sobotu a druhou část masa na neděli.



sobota - krmná směs zalitá horkým hovězím vývarem.Množství podle návodu na obalu.



neděle - vařené hovězí, druhá polovina páteční dávky (recept č.2).Dovaříme jen čerstvou přílohu z těstovin.



pondělí - vločky v libovolné úpravě.(může být den půstu)



úterý - hovězí zadní s přílohou (recept č.3)



středa - mléčný den (recepty č.20,21,22)



čtvrtek - vnitřnosti ( recepty 8,9,10,11),nejsou-li pak kuře (recepty 5,6)



pátek - vracíme se k hovězímu masu ( recept č.1)



Pro malé psy lze doporučit 2x týdně kávovou lžičku stolního oleje, přidaného do krmné dávky.





Hmotnost potravin:



původní hmotnost syrového masa se vařením zmenší asi o 1/3, např.(150g/100g)

- rýže se vařením ztrojnásobí (50g/150g)

- těstoviny rovněž ztrojnásobí (30g/90g)

- vločky dokonce zpětinásobí (10g/50g)



Hmotnost potravin v receptech je uváděna v uvařeném stavu.



Minimální potřebná hmotnost krmiva tj.30g na 1kg živé hmotnosti psa.



Recepty:



č.1



Hovězí přední vařené, rýže, zelenina a vajíčko.

30g masa, 1 rovná polévková lžíce rýže (24g),

10g zeleniny,1/2 vejce.

Přes den 10g tvrdého sýra (méně slaný) a 2 piškoty.



č.2



Hovězí přední vařené, těstoviny, hlávkový salát, ovesné vločky.

30g masa, 1vrchovatá polév.lžíce drobných těstovin

(30g) list hlávkového salátu, vrchovatá lžička vloček.

Přes den 1/3 krémového sýra.



č.3



Hovězí zadní, těstoviny, zelenina.

35g masa, 1vrchovatá polév.lžíce drobných těstovin

(30g) 1 vrchovatá lžíce kořenové zeleniny (10g)

Přes den 3 až 4 dětské piškoty.



č.4



Hovězí maso, bramborová kaše, rýže (dieta)

30g libového předního masa, 30g brambor, 30g rýže.



č.5



Kuře, ovesné vločky, rýže

30g vařeného kuřecího masa, rovná polév.lžíce ovesných vloček ( 25g) rovná kávová lžička rýže

(10g)

Přes den 1/3 krémového sýra.



č.6



Kuře, těstoviny, zelenina

30g vařeného kuřecího masa, 30g těstovin, 10g zeleniny, malý oříšek sádla (1g)

Přes den kousek chleba nebo 2 - 3 piškoty,abychom dosáhli potřebné kalorické hodnoty.



č.7



Kuře, rýže, zelenina

30g vařeného kuřecího masa, 30g rýže, 10g zeleniny.

Přes den 10g tvarohu.



č.8



Vepřové (hovězí) srdce, těstoviny, směs granulí

30g vařeného srdce, 1 vrchovatá polév.lžíce těstovin ( 30g) 1 polévková lžíce směsi



č.9



Hovězí (vepřové) srdce, rýže, zelenina

30g vařeného srdce, 1rovná polév.lžíce rýže ( 24g) 15g zeleniny.



č.10



Držky, těstoviny, zelenina

30g vařených drštěk, vrchovatá polév.lžíce těstovin (30g), 10g zeleniny, oříšek sádla (2g)



č.11



Hovězí maso, vepřová játra, těstoviny, zelenina, ovesné vločky ( nevařené)

15g masa, 15g jater, 30g těstovin, 10g zeleniny, 1 vrchovatá kávová lžička vloček oříšek sádla (1g)



č.12



Hovězí maso, vepřová játra, vařené ovesné vločky, rýže, tavený sýr

20g masa, 10g jater, 1 rovná polév.lžíce vloček (25g) 1 rovná lžička rýže (10g), 5g taveného sýra.



č.13



Rybí filé, rýže, mrkev a tvaroh

35g vařeného rybího filé, 1 rovná polévková lžíce rýže (24g).Přidáme-li
uvařenou mrkev můžeme ho použít jako hlavní pokrm pouze jako dietu.

Přes den : 20g tvarohu ,10g nastrouhané syrové mrkve.



č.14



Dušená makrela, těstoviny, kořenová zelenina

30g dušené makrely, 30g těstovin, 10g zeleniny

Přes den kousek chleba, rohlík, nebo několika piškoty.



č.15



Vepřové ledvinky, těstoviny, zelenina

30g pražených vepřových ledvinek, 1 vrchovatá polévková lžíce těstovin,
10g kořenové zeleniny, trochu tuku na pražení, nepatrně drobně
nakrájená cibule, oříšek sádla, který vmícháme do uvařených kolínek,
abychom vyrovnali drobný nedostatek tuků a kalorií.



č.16



Hovězí ledvinky, rýže, tvrdý sýr nastrouhání, tuk

30g pražených ledvinek, 30g rýže, 10g tvrdého sýra, trochu tuku na pražení, nepatrně drobně nakrájená cibule.



č.17



Mleté přední hovězí maso, těstoviny, zelenina

40g mletého hovězího masa, 1 vrchovatá polév.lžíce těstovin (10g), 10g kořenové zeleniny.



č.18



Mleté přední hovězí maso, rýže, zelenina

30g mletého hovězího masa, 1 rovná polév.lžíce rýže (24g), 10g zeleniny.



č.19



Mleté přední hovězí maso zapékané, těstoviny, sýr, vejce a syrová mrkev

20g mletého hovězího masa,30g těstovin, ½ vejce, 5g sýra, 10g mrkve.



č.20



Tvaroh, žitný chléb, tvrdý sýr

30g měkkého tvarohu, 20g žitného chleba ( asi ½ krajíčku), 10g tvrdého sýra, 4 piškoty



č.21



Ovocný jogurt, žitný chléb, tvrdý sýr

1 ½ polévkové lžíce ovocného jogurtu ( 30g).

20g žitného chleba, 40g tvrdého sýra.

Pokrm zařadíme v době jednodenního půstu.



č.22



Žitný chléb, tavený sýr, kyselé mléko

20g žitného chleba, 15g taveného sýra, ½ dcl kyselého mléka.



č.23



Ovesné vločky, jablko, tvrdý sýr

30g ovesných vloček, 25g nastrouhaného jablka, 15g drobně nakrájeného sýra.

Je vhodný ve chladných dnech v podzimním a zimním období.



č.24



Sojové a ovesné vločky s přílohou zeleniny

12g syrových sojových vloček (3 vrchovaté kávové lžičky), 20g ovesných
vloček (1 vrchovatá kávová lžička), 20g zeleniny nebo ovocné přílohy.



č.25



Ovesné a sojové vločky, vařená vejce a krémový sýr s piškoty

25g ovesných a 5g syrových sojových vloček, polovina vařeného vajíčka, 1/3 krémového sýra, 2-3 piškoty.























09.08.2008



Komentáře

0 komentářů:

přidat komentář

<< úvod

© 2007 copyright - Zásobování a.s, © copyright - relevantní autoři článků, šablona: blog.txt.cz

TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se